Als je net begint met yoga dan kun je allerlei onbekende regels tegenkomen waaraan iedereen zich houdt ofwel de etiquette van yoga.
Zoals je schoenen uit doen, niet praten in de studio voordat de les begint.
Kom op tijd
5 tot 10 min van te voren. Het is voor je medeyogi vervelend als je de studio in komt stormen als de les al begonnen is. Dat haalt hun uit hun concentratie. Maar ook voor jezelf is het fijn om je les niet gehaast te beginnen.
Optijd afmelden
Meld je 4 uur van te voren af. Anders telt de les mee.
Gebruik geen parfum.
Kom schoon, fris en zonder parfum naar de les. Tijdens yoga vindt er een reiniging van je longen plaats, waarbij je de ademhaling en het reinigingsproces niet wilt verstoren door sterke geparfumeerde geuren.
Hot lessen.
Voor in de hot yoga lessen graag een handoek mee.
Voor op de Yoga props(blok, bolster…)
Zet je telefoon/Smart Watch uit.
Je wilt tijdens de les niet afgeleid worden door je telefoon/smart watch. Zet daarom zowel het geluid als de trilfunctie van je telefoon/Smart watch uit of nog beter schakel hem helemaal uit. En laat je telefoon achter in de entree ruimte.
Houd rekening met elkaar.
Zorg ervoor dat je anderen niet stoort als je de les binnenkomt, maar houd de aandacht bij jezelf. Doe zo rustig mogelijk, zodat je anderen niet stoort. Ga niet uitgebreid bijpraten met je medeyogi, maar bewaar dit voor na afloop van de les.
Houd de aandacht bij jezelf.
Wees niet jaloers op je buurman die diep in een houding komt. Ieder lichaam is anders en hoe diep je in een houding kunt, is onder ander afhankelijk van je botstructuur. Het gaat niet om de uiteindelijke houding, maar het gaat om de weg ernaar toe.
Geniet van de ervaring en voel wat je tegen komt.
Ga niet over je grens.
Bij yoga gaat het om je grens op te zoeken en te verleggen, maar je wilt niet over je grens heen gaan waarbij je het risico loopt op blessures. In plaats van jezelf in een houding te pushen, luister je naar de aanwijzingen van de docent en naar je lichaam. Je lichaam geeft zelf goed aan wanneer het genoeg is. Na een tijdje zul je merken dat je de houdingen steeds beter onder de knie krijgt en dieper in de houding komt of er langer in kunt blijven.
Luister naar je lichaam.
Sta voordat de les begint even stil bij hoe je je voelt. Doe een bodyscan en kijk hoe je je lichamelijk, mentaal en op emotioneel vlak voelt. Laat die gevoelens er zijn, maar vel er geen oordeel over. Als je jezelf de tijd geeft om stil te staan bij hoe je je voelt kun je daar rekening mee houden tijdens de les. Bovendien helpt het je om beter te ontspannen en ben je je na de les meer bewust van wat de practice met je heeft gedaan.
Hierin word je ook begeleid door de docent.
Blote voeten.
Yoga doe je op blote voeten. Zo heb je gedurende de houdingen voldoende grip tussen je voeten en de mat, waardoor je niet uitglijdt.
Daarnaast kun je ook beter aarden op blote voeten.
Yoga op een nuchtere maag.
Yoga kun je het beste doen op een nuchtere maag. Yoga op een volle maag kan zorgen voor kramp, misselijkheid of zelfs in actieve lessen tot overgeven. Het verwerken van je maaltijd kost energie, die je tijdens de les juist wilt gebruiken om in een houding te zijn. Eet daarom 2 uur voor de les niets. Of als je echt heel erg honger hebt kun je iets lichts eten zoals een stuk fruit.
Geef blessures aan.
Heb je een blessure, lichamelijke of geestelijke klachten? Geef dit dan altijd aan bij de yogadocent voordat de les begint. De docent kan hier dan tijdens de les rekening mee houden en je eventueel een aangepaste houding geven om zo het herstel van je blessures te bevorderen.
Respect.
En de laatste die ik misschien wel de meest belangrijkste vind: respect.
Behandel elkaar met respect en met aandacht. Kijk zonder te oordelen, maar met liefde en respect naar jezelf en naar de anderen. Laat iedereen zijn wie die is. 🖤
Tot op de mat.
Liefs,
Kim
Geef een reactie